Saturday, April 13, 2013

Butter Prawn New Resepi my mum bru nak ajarkan..

Assalamulaikum..hye everyone..mesti da terliur dgn tajuk kat atas tu kan..Butter Prawn?kite mukadimah sikit dulu ye..jadinye resepi kat atas tu camni..minggu lepas my mum ade called..katenye adik aku baru balik..so die try new resepi ni sbb kitorang slalu makan butter prawn ni dekat Restoran Chinese food yang Halal..dorg memang famous dgn this menu kan?so my mum pun google la resepi die and today die masak lagi and kali ni die pulak ajar kita camne nak buat..senang sgt tahu tak?campak-campak camtu je trus siap..nak tahu tak cmne nak buat?ok first  kite sediakan bahan2 die dulu eak...

Bahan-bahan:
1) 1/4 butter..xkisah la brape byk..ikut kuantiti udang brape banyak..
2) cili padi skit...biar pedas..sedap
3) 2 bijik kuning telur...
4) Udang besar./udang galah lg sedap..digoreng garing dulu..ikut suka nak brape byk..
5) 1/2 cawan susu cair
6) daun kari brape2 helai

haaa..simple kan bahan2 dia?senang nak dpt..now kita pegi car nak buat die pulak...

Cara Memasak:
1) Panaskan kuali la dulu..ble da panas tu cairkan butter..tggu la berape minit.masukkan daun kari..supaya
     wangi.
2) Lepas tu, masukkan hirisan cili padi..gaul rata..
3) Masukkan kuning telur..sentiasa kacau..then masukkan susu cair tu 1/2 cawan tu..xperlu byk sgt..nnt cair telur tadi..tap kali nk berkuah skit bole jgak..
4) Last part, masukkan udang yg telah digoreng tadi..siap..sedia dihidang..

Senang kan?actually xsempat nak capture pic..so kite copy skit org yg da try resepi ni.
   

 



No comments:

Post a Comment