Saturday, April 6, 2013

Bidang yang kita Xminat tAK Semestinya Kite xbole Berjaya

Assalamualaikum..hye everyone..da makan ke belum?klu xmkn pegi jela mkn..nak tggu sampai ble lagi...ok back to the topic..mase zaman sekolah dulu aku plg suke subjek maths..aku suke kire..bg aku mengira ni suatu ketenangan bg aku..sampai mase darjah 6 ade sorg cikgu ni punye la syg gle kat aku..da la mase tu aku bru je mase skolah situ..aku slalu score dlm maths..die punye syg tu smpi siap lantik aku jd ketua darjah..n klu bole die nk suruh aku transfer kelas atas lg..mase aku bru pindah situ aku msuk kelas last skali..aku ckp kt cikgu tu xpela..xperlu pindah kelas pun..mne2 kelas pun sy selesa blaja..cewah..nmpk poyo x?masuk form one smpi form 5 mmg sbjek maths aku oklaa..n aku cita2 nk jd pegawai bank one day..klu bole aku nk amik bidang akaun..tbe2 lepas je spm..aku termohon bidang sains..mase tu aku sje2 je pilih..xpernah terlintas langsung nk dalami bidang tu..sbb mase form 4-5 dulu aku xpernah score lgsung..aku xsuke chemistry,biology,physic ni..plg meluat tahap apetah..tapi tawaran dari Unikl Mestech sgt la betul2 mencabar jiwa aku..mase tu Tuhan je yg tahu betapa susahnye aku nk pilih blaja bidang Biomedical Lab ni..mmgla die gah pada name..org akan pandang ko hebat gle amik bidang ni..tapi dorg xtahu mcm mne aku survive nk blaja..org ckp diploma je..memang la senang..xde yg senang kat dunia ni weyh..aku terpaksa terima tawaran ni..mak aku ckp peluang keje bgus bidang ni berbanding aku nk jd akauntan tu..jadi aku ikutla ckp parents dan Alhamdulillah aku blaja slow2..minat pun mule datang..aku bkn dari kalangan budak yg bijak pandai blaja skali bole igt terus..aku ni kura2 skit..result aku pun mase diploma pun bse2 je..xhebat mcm kawan2 aku yg laen..Alhamdulillah selama 3tahun study..atlast aku berjaya dapat segulung Diploma of Biomedical Science Technology...even aku xbrape minat bidang ni..tapi aku diberi peluang dan kepercayaan utk buat suat yg sgt susah dlm diri kite..bukan senang nk smpi ke tahap tu..aku bangga jgak dgn diri aku..dalam menangis aku..ketawa dgn geng..blaja same2..xsia2 usaha aku slame ni..n yg plg aku xpercaya skrang ni aku da pun smbung pengajian aku ke peringkat degree..dlam bidang yang same jgak..lagi la susah kan?papepun doa dr family n sume org yg aku syg sgtla aku hargai..thanx so much...


Add caption
Add caption

Add caption

2 comments:

  1. Teruk tak klu aku mengaku, aku tak penah tahu pun yg kau suka maths and nak jd akauntan -_- tp siyes, tahniah sbb survive n endure our diploma times!!!! U're rlly a determined person aren't u. Kip dat up gurllll :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..xpe..xdela teruk mne pun..

      Delete