Wednesday, April 10, 2013

5 Sebab Kau Rase Akan Marah Bila Duk Umah Sewa/Hostel

Assalamualaikum..hye sume..just straight forward kepada tajuk diatas ok...

1)Bila Housemates korang ni makan then pinggan mangkuk dibiarkan terletak je atas meja or even terletak je kat dalam singki tu nk tunggu puteri kayangan tolong basuhkan..yang paling dasyat sisa makanan tu xreti nk dibuang kan..Ya Allah mcm mne aku xmembebel mcm mak tiri..ko sendiri da kn plz la handle dgn baik..You r a Girl..bkn lelaki..adik aku kat rumah yg lelaki pun pandai basuh pinggan lepas makan..

2)Yang keduanye, bile jiran sebelah rumah yg kau xrapat suke hati je nak masuk bilik kau..then siap nk lepak katil kita yg da kemas gile bapak lawa sampai diri sendiri nk duduk pun rase sayang..yg paling best sgt ble tbe2 dorang nak tido pulak kat bilik kita..eh mcm da knal lame pulak kan..bukan sombong..tapi xbiasa paham tak?

3)Ketiga, ni personal skit kot..terase la jgak..bila nak solat kiblat menghadap dekat katil roomateku..mmg la kene letak something ble nk solat tu supaya kite xsolat mghadap diri org tu..aku paham la kalau die tgah tido tu,mmg xsampai hati nak gerakkan..tapi ble die saje2 baring xkan xpaham aku nak solat..kau bangun sekejap xkan xbole..xpasal2 hilang pahala solat aku..

4)Duit beli barang dapur selalu aku dahulukan..n sape2 yg bayar awal aku mmg appreciate sgt..bgus..tp ble ade yg buat2 lupa rase cm xnk bg korg makan je..bukan berkira..tp aku ni bkn dari anak org kaya..duit blanje aku kot aku dahulukan tuk bayar barang dapur..kitorang masak korg makan pulak,tapi bayar lmbat even da mintak byk kali..sory to say yeee...

5)Pintu rumah ni asyik berketuk2 je tiap hari..jiran sebelah ni kan masuk rumah org kadang tu bukan nk bg salam..pandang org pun mcm nk telan..eh aku ni kat rumah sape sekarang ni kan..mcm orang asing pulak rasenye..lepas tu ble yg da balik rumah ni mmg xreti nk kunci pintu blk kan..korg tak penah rase kot rumah kene masuk mcm kitorang zaman dip..sbb korg rase kolej da securekan pintu grill kat bawah hostel..tapi kite xtahu manusia ni hati laen2..tolongla consider skit..buatnye ade je org masuk rumah kita tanpa kite sedar..better beware sebelum benda jadi lagi teruk..

Aku tulis bende ni sebab aku rase aku ade hak nak luahkan..bukan nak kecikkan hati sape2..kita sume da matang..yang mana salah kita betulkan..kita memang bukan manusia yang perfect..tapi kita boleh jadi perfect kalau kita same2 betulkan yang mane salah..sila tegur aku kalau korang rase aku salah..xkisah pun..

1 comment:

  1. whoa.. bila aku baca, mmg aku rasa berat gila dugaan duduk rumahsewa ni. nak2 dengan housemates yang baru kenal. it's okay lisa, aku harap Allah permudahkan urusan kau. btw, the way u wrote this is straight forward and to the point. matang la, heheh :D

    ReplyDelete