Saturday, April 13, 2013

Butter Prawn New Resepi my mum bru nak ajarkan..

Assalamulaikum..hye everyone..mesti da terliur dgn tajuk kat atas tu kan..Butter Prawn?kite mukadimah sikit dulu ye..jadinye resepi kat atas tu camni..minggu lepas my mum ade called..katenye adik aku baru balik..so die try new resepi ni sbb kitorang slalu makan butter prawn ni dekat Restoran Chinese food yang Halal..dorg memang famous dgn this menu kan?so my mum pun google la resepi die and today die masak lagi and kali ni die pulak ajar kita camne nak buat..senang sgt tahu tak?campak-campak camtu je trus siap..nak tahu tak cmne nak buat?ok first  kite sediakan bahan2 die dulu eak...

Bahan-bahan:
1) 1/4 butter..xkisah la brape byk..ikut kuantiti udang brape banyak..
2) cili padi skit...biar pedas..sedap
3) 2 bijik kuning telur...
4) Udang besar./udang galah lg sedap..digoreng garing dulu..ikut suka nak brape byk..
5) 1/2 cawan susu cair
6) daun kari brape2 helai

haaa..simple kan bahan2 dia?senang nak dpt..now kita pegi car nak buat die pulak...

Cara Memasak:
1) Panaskan kuali la dulu..ble da panas tu cairkan butter..tggu la berape minit.masukkan daun kari..supaya
     wangi.
2) Lepas tu, masukkan hirisan cili padi..gaul rata..
3) Masukkan kuning telur..sentiasa kacau..then masukkan susu cair tu 1/2 cawan tu..xperlu byk sgt..nnt cair telur tadi..tap kali nk berkuah skit bole jgak..
4) Last part, masukkan udang yg telah digoreng tadi..siap..sedia dihidang..

Senang kan?actually xsempat nak capture pic..so kite copy skit org yg da try resepi ni.
   

 



Wednesday, April 10, 2013

5 Sebab Kau Rase Akan Marah Bila Duk Umah Sewa/Hostel

Assalamualaikum..hye sume..just straight forward kepada tajuk diatas ok...

1)Bila Housemates korang ni makan then pinggan mangkuk dibiarkan terletak je atas meja or even terletak je kat dalam singki tu nk tunggu puteri kayangan tolong basuhkan..yang paling dasyat sisa makanan tu xreti nk dibuang kan..Ya Allah mcm mne aku xmembebel mcm mak tiri..ko sendiri da kn plz la handle dgn baik..You r a Girl..bkn lelaki..adik aku kat rumah yg lelaki pun pandai basuh pinggan lepas makan..

2)Yang keduanye, bile jiran sebelah rumah yg kau xrapat suke hati je nak masuk bilik kau..then siap nk lepak katil kita yg da kemas gile bapak lawa sampai diri sendiri nk duduk pun rase sayang..yg paling best sgt ble tbe2 dorang nak tido pulak kat bilik kita..eh mcm da knal lame pulak kan..bukan sombong..tapi xbiasa paham tak?

3)Ketiga, ni personal skit kot..terase la jgak..bila nak solat kiblat menghadap dekat katil roomateku..mmg la kene letak something ble nk solat tu supaya kite xsolat mghadap diri org tu..aku paham la kalau die tgah tido tu,mmg xsampai hati nak gerakkan..tapi ble die saje2 baring xkan xpaham aku nak solat..kau bangun sekejap xkan xbole..xpasal2 hilang pahala solat aku..

4)Duit beli barang dapur selalu aku dahulukan..n sape2 yg bayar awal aku mmg appreciate sgt..bgus..tp ble ade yg buat2 lupa rase cm xnk bg korg makan je..bukan berkira..tp aku ni bkn dari anak org kaya..duit blanje aku kot aku dahulukan tuk bayar barang dapur..kitorang masak korg makan pulak,tapi bayar lmbat even da mintak byk kali..sory to say yeee...

5)Pintu rumah ni asyik berketuk2 je tiap hari..jiran sebelah ni kan masuk rumah org kadang tu bukan nk bg salam..pandang org pun mcm nk telan..eh aku ni kat rumah sape sekarang ni kan..mcm orang asing pulak rasenye..lepas tu ble yg da balik rumah ni mmg xreti nk kunci pintu blk kan..korg tak penah rase kot rumah kene masuk mcm kitorang zaman dip..sbb korg rase kolej da securekan pintu grill kat bawah hostel..tapi kite xtahu manusia ni hati laen2..tolongla consider skit..buatnye ade je org masuk rumah kita tanpa kite sedar..better beware sebelum benda jadi lagi teruk..

Aku tulis bende ni sebab aku rase aku ade hak nak luahkan..bukan nak kecikkan hati sape2..kita sume da matang..yang mana salah kita betulkan..kita memang bukan manusia yang perfect..tapi kita boleh jadi perfect kalau kita same2 betulkan yang mane salah..sila tegur aku kalau korang rase aku salah..xkisah pun..

Saturday, April 6, 2013

Bidang yang kita Xminat tAK Semestinya Kite xbole Berjaya

Assalamualaikum..hye everyone..da makan ke belum?klu xmkn pegi jela mkn..nak tggu sampai ble lagi...ok back to the topic..mase zaman sekolah dulu aku plg suke subjek maths..aku suke kire..bg aku mengira ni suatu ketenangan bg aku..sampai mase darjah 6 ade sorg cikgu ni punye la syg gle kat aku..da la mase tu aku bru je mase skolah situ..aku slalu score dlm maths..die punye syg tu smpi siap lantik aku jd ketua darjah..n klu bole die nk suruh aku transfer kelas atas lg..mase aku bru pindah situ aku msuk kelas last skali..aku ckp kt cikgu tu xpela..xperlu pindah kelas pun..mne2 kelas pun sy selesa blaja..cewah..nmpk poyo x?masuk form one smpi form 5 mmg sbjek maths aku oklaa..n aku cita2 nk jd pegawai bank one day..klu bole aku nk amik bidang akaun..tbe2 lepas je spm..aku termohon bidang sains..mase tu aku sje2 je pilih..xpernah terlintas langsung nk dalami bidang tu..sbb mase form 4-5 dulu aku xpernah score lgsung..aku xsuke chemistry,biology,physic ni..plg meluat tahap apetah..tapi tawaran dari Unikl Mestech sgt la betul2 mencabar jiwa aku..mase tu Tuhan je yg tahu betapa susahnye aku nk pilih blaja bidang Biomedical Lab ni..mmgla die gah pada name..org akan pandang ko hebat gle amik bidang ni..tapi dorg xtahu mcm mne aku survive nk blaja..org ckp diploma je..memang la senang..xde yg senang kat dunia ni weyh..aku terpaksa terima tawaran ni..mak aku ckp peluang keje bgus bidang ni berbanding aku nk jd akauntan tu..jadi aku ikutla ckp parents dan Alhamdulillah aku blaja slow2..minat pun mule datang..aku bkn dari kalangan budak yg bijak pandai blaja skali bole igt terus..aku ni kura2 skit..result aku pun mase diploma pun bse2 je..xhebat mcm kawan2 aku yg laen..Alhamdulillah selama 3tahun study..atlast aku berjaya dapat segulung Diploma of Biomedical Science Technology...even aku xbrape minat bidang ni..tapi aku diberi peluang dan kepercayaan utk buat suat yg sgt susah dlm diri kite..bukan senang nk smpi ke tahap tu..aku bangga jgak dgn diri aku..dalam menangis aku..ketawa dgn geng..blaja same2..xsia2 usaha aku slame ni..n yg plg aku xpercaya skrang ni aku da pun smbung pengajian aku ke peringkat degree..dlam bidang yang same jgak..lagi la susah kan?papepun doa dr family n sume org yg aku syg sgtla aku hargai..thanx so much...


Add caption
Add caption

Add caption

Setiap Org Mesti ade Crush kan?

Assalamualaikum..hye sume..Crush ye?tipu la setiap dr kite xberminat dkat sape2..kadang-kadang kite suke tgk org tu pun da kire crush jgak..crush xsemestinye kite miliki hati die..xsemestinye org yg kite rapat..it can be anybody..nk cite la dulu time2 skolah sy ni mmg gatal skit..bkn culture shock sgt pun laki dtg skolah perempuan..tp when it comes to ble cikgu baru dtg skolah first question korg mesti nk tnye "cikgu laki ke perempuan?" klu laki ensem x?n klu prempuan korg mesti jwb ouh...ok..then end the story..kan2? nak dijadikan cerita mase tu ustaz baru ganti ustazah kitorang nk beranak..memang famous sgt la ustaz tu mase tu..sume da feeling2 nk jd gf die..tp ustaz ni jenis suke senyum je..nk mintak ambik gmba die layan je..part die mengajar..xtahu nk ckp ape dah..lembut dan tenang je...xngantuk langsung..tapi xlame la die aja kitorang..ouh ye lupe nk mention..name ustaz tu Nurul Iman..

Mase time ni..rupe2 cm ustaz ni da kire hensem daa.

tibe2 teringat pulak dkt novel ni "Suamiku Ustaz"....kihkih...promote sat buku ni..xkisah la suami aku siapa nnt..tapi aku mintak sgt yg bole bimbing aku Till Jannah la kan...



mase time2 uni ni ofcourse la byk sgt crush aku nak...ade tu aku minat die dr jauh je..slalu je stalker org tu..tp xpenah usaha nk kenal lebih dkt..sebab tahap takut aku tu plg maksimum..xdpt nk tolong daa..xpela..biarkan jela..sebab da slalu sgt tersakit sndiri ble da knal lebih dgn crush..org ckp xkenal maka xcinta..tapi ble da kenal feeling tu jd cannot go laa..aku percaya pada jodoh..InsyaAllah akan ade suatu hari nnt..mmg la kite da usaha..tp Allah lebih tahu dgn siapa kite bole ngam..bole get along each other..cuma cepat atau lambat je..kite tunggu saat tu dgn hati yg sabar dan sentiasa doa..amin..

Friday, March 29, 2013

heloooo...me back...berhabuk sungguh blogku

Assalamualaikum semua...ehem..ehem...da lme sgt xupdate my blog..first xde mase..second..malas...third xde line..forth xde idea...kahkahkah...ok last entri lisa da cite pasal new sem xsilap.. Afterall, new sem was good...tp normal la kan ade je pahit manis bersama..sometimes kite happy..sometimes kite sedih..
2012...nak cite yg happy je ea...ofcourse la trip to Paris...gle xhot jemah oiiiii...Paris Babe!!!!
bnde ni xplan pun..da laa slalu feeling nak honeymoon bagai kat paris..mcm dalam cite ARIANA MIKHAIL...drama Nora Danish berlakon...pastu cite Dalam Hati Ada Taman...sbb nak pegi sane mestila nak tgk EIFFEL TOWER...org cakap Paris ni Kota Cinta..btul la tu.. Nak review kat sini skit gambo2 yg sempat i capture kat Paris...

eh2..ni bajet2 retis skit..hehe..

Musee de Lourvre..kat sini ade lukisan Monalisa yg famous tu..

ok..pic perasan lagi..huew2..xdpat nk elak..

dkt Eiffel Tower

Night View..lawa kan..
Actually ade byk lg..tp nnt org ckp bajet pulak kan..so here I am in Paris..a great experience..u know their culture mcm mne..how they communicate dgn people..how friendly they are..how they great or treat tourist..Recommended place to go..xkire for newly wed ke..family pun ok what..u learn their history about the old building..if you guys minat dgn sejarah laa..ok..Thats it..Salam..n Have a Nice Day...