Friday, June 22, 2012

Berangan Part 1..

Dialog diantara sekumpulan geng2 gadis cun yg gile...

Si Kacamata : "Eh korang..study ape ni..rest ar jap..alah korang mcm xbiasa..Bajet cm nak concentrate..Last2 30 minit lepas tu sume sibuk gosip kan..."

Si Udang       : "Haha..ko mcm xkenal kitorang kan..eh..pahal nme aku udang tbe2 ni...udang   pun udang la..sedap gak..korang nk ckp pasal ape ni..boley cpt skit tak.."

Si Blur       : "Chuishhh..ape cite hot weyh...apesal korang xcite kat aku..korang slalu   camni..slalu aku je yg last tahu cite ni..."

Si Jejail        : "Mende la ko ni Blur...cite blum lagi setat.."

Si Memer     : "Eh2..diam la korang ni..aku tgah spy sesorg ni..ish..lmbtnye die balik mlm ni..kereta die xde  pun..Ckp blum berpunya..."

Si Vivabah   : "Oit Kacamata..pe mende yg ko nak story tadi?.."

Si Kacamata : "Eh..xcite lagi eak?..xdela..malas la nak cite.."

Si Udang      : "Ni mesti ko berangan nak uat terjatuh buku kat library kan.."

Si Kacamata : "eh..mane ade..(muke tahan malu2)..xdela weyh..aku berangan je..da comfum la xkan jadi bende tu..mane ade kisah lapuk lg mcm tu zaman sekarang ni.."

Si Jejail         : "Tak de bende yang mustahil weyh.."

Si Blur          : "Chuishhh..korang ni..jgn risau la..jodoh akan datang kat kite nnt.."

Si Vivabah    : "Yelah...sape xkenal geng kite yg Hot stuff sgt..gadis ayu..sume cun..

Si Memer     : "Ha..betul tu..sebab tu la aku join korang.."

Si Udang      : "Well..geng kite baek..."

Si Kacamata: "Woi..da la..kalau pasal bab angkat bakul sendiri mmg no satu kite sume ni.."

Wednesday, June 13, 2012

Kesakitan

Assalamualaikum...

Syukur Alhamdulillah diberi kesihatan yg baik untuk menulis kali ni..cuma selsema sikit je..
nak cerita sikit..da dua minggu jugak la aku sakit..xteruk mane pun..tapi badan makin lemah..xlalu makan..
xtau la sebabnya ape..mungkin awal bulan aritu lepas hantar adik aku masuk uitm kat permatang pauh..
Nak dijadikan cerita..bapak aku mula start demam ni semua..then berjangkit la satu rumah..except abg aku sorang xkene..yang teruk suara sorang2 sume da macam itik nila..so seksi...hahaha
aku ingatkan demam bse je..makan ubt ok la..tp sampai da 5 hari xbaek2..
And ade satu malam tu..hidung aku pulak bleeding...maybe kepala terlampau panas..first time byk pulak keluarnya..lagi perit next day tu pulak mata aku sakit..berair2 la..Ya Allah time tu rase lemah sgt..doa je dalam hati mintak sembuh cpt..Alhamdulillah..berkat doa,solat,baca al-quran walaupun suara masih xde..tapi xpenah patah semangat..
Ada hikmah disebalik kesakitan ni..Buat kita jgn mudah alpa pada Yang Esa..
Kata orang sakit ni penghapus dosa..
Kita ni hidup sementara je..rajin la kita beramal..
*peringatan untuk diri dan xkira siapa pun..

Friday, June 8, 2012

first time buat agar2 rainbow

Assalamualaikum...

rainbow pudding?dengar name da rase cam sedap kan..At first, sje2 suke2 searching resepi ni..sebab aku ni gile pada wane rainbow..and everything pasal bakery mcm dessert ke, cake ke, aku memang suke and sggup habiskan mase nak tgk bende2 yg cute dan cantik ni..
barang sume kebanyakannya da ade stok kat rumah..so nak beli skit2 je..nak resepi die?

Bahan-bahan:
1) Agar2 paket(xkisah la..janji agar2)
2) 800gm Air
3) 3 Helai daun pandan
4) 3 biji telur(rasenye ikut kite nak letak brape..kalau xsuke hanyir..letak 1 biji da cukup)
5) 1 sudu besar tepung kastard
6)170gm gula( ikut kalau nak manis tambah la lebih)
7) 300ml susu cair
8)pewarna merah,hijau(ikut suke)

Cara:
Mula2 didihkan agar2 dgn air...masukkan 3 helai daun pandan..biar 3 minit sejuk, tutup api dan buang daun pandan.
pukul telur, campurkan susu cair dan satu sudu besar tepung castard..kacau hingga sebati..lepas tu,masukkan adunan ini ke dalam agar2.kacau atas api..masukkan gula secukupnya..didih dgn api yg slow.
lepastu asingkan adunan ke dalam tiga mangkuk yg berbeza..untuk dapatkan warna yg berbeza..letakla warna kesukaan kita..xkisah warne ape..
sengitkan loyang supaya adunan dapat diselang selikan warnanye..sejukkan dalan peti sejuk..da siap..

ni la first trial aku buat..kat bahagian tgah xbrape nak jadi..xdela rainbow sgt..xcukup 7 colour..hehehe