Tuesday, August 14, 2012

Orientation Week-15 Julai 2012

Assalamualaikum...ehem..lamenye xberblog..

Reasons da lme xtulis sebab malas..then busy sgt sbb baru je sambung degree blk..xde ape nk dibanggakan sgt sbb just smbung tmpat lame..but for me..I really proud to myself sbb da buktikan course yg susah ni aku bole buat even xcemerlang mcm rakan2ku yg laen..so xnak cite panjang..lets talk about my orientation week for bachelor nieh..


Actually nak kate xbest xdela..tapi ok laa..very different sgt compare to time dip dulu..nacebla ade geng..yg paling jahat..kitorang tukar2 dgn org laen..just because nk same group dgn my good friend..sebenarnye ade lg jahat kitorang buat..hehehe..mase time ceramah bole pulak kitorang escape gi Snogurt kat Metro Point..pastu balik2 budak2 fasi ni mcm bse je tego.."haa..ponteng eak"...tapi xmrh pun..pelik pun ade..maybe dorang respect kitorang ni senior kot..

Time registration..sume nmpk kembang..


sempat gi Burger king lepas register




mlm last...mlm kebudayaan





with fasi Amir..

Wednesday, July 11, 2012

New Chapter: Degree time...

Assalamualaikum...

Tinggal 4 hari je tinggal menjelang kemasukanku semula ke Kampus Institute of Medical Science Technology (UniKL MESTECH) di Kajang pada 15 July 2012..hehe..skema benar ayat tu...Ok..setakat ni preparation semua da cukup sempurna..cume tggal nak pack brg2 masuk semula Hostel...even saya ni da terlebih senior tp still kne duduk jgak hostel..because kne ikut prosedur..sebelum ni ambik Diploma Biomedical Lab je..so skrang up level skit..Bachelor of Clinical Lab...
Sesungguhnya diri ini tersgtla nervous melampau..mmg la sng je ckp degree je pun..tp diri sendiri yg menanggungnye ni..harapan kali ini sy lebih fokus dgn study sy..mase diploma dulu sy xsehebat mne..xsecerdik mne pun..
Harapan kali ini, sy akan cuba sedaya upaya belajar bersungguh2..sebab sy tahu sy bole buat mcm org laen semua..
Harapan jugak kali ni akan bertemu dgn rakan2 yg baek seperti dulu..sng blaja bersame..Amin..doakan sy...

Friday, June 22, 2012

Berangan Part 1..

Dialog diantara sekumpulan geng2 gadis cun yg gile...

Si Kacamata : "Eh korang..study ape ni..rest ar jap..alah korang mcm xbiasa..Bajet cm nak concentrate..Last2 30 minit lepas tu sume sibuk gosip kan..."

Si Udang       : "Haha..ko mcm xkenal kitorang kan..eh..pahal nme aku udang tbe2 ni...udang   pun udang la..sedap gak..korang nk ckp pasal ape ni..boley cpt skit tak.."

Si Blur       : "Chuishhh..ape cite hot weyh...apesal korang xcite kat aku..korang slalu   camni..slalu aku je yg last tahu cite ni..."

Si Jejail        : "Mende la ko ni Blur...cite blum lagi setat.."

Si Memer     : "Eh2..diam la korang ni..aku tgah spy sesorg ni..ish..lmbtnye die balik mlm ni..kereta die xde  pun..Ckp blum berpunya..."

Si Vivabah   : "Oit Kacamata..pe mende yg ko nak story tadi?.."

Si Kacamata : "Eh..xcite lagi eak?..xdela..malas la nak cite.."

Si Udang      : "Ni mesti ko berangan nak uat terjatuh buku kat library kan.."

Si Kacamata : "eh..mane ade..(muke tahan malu2)..xdela weyh..aku berangan je..da comfum la xkan jadi bende tu..mane ade kisah lapuk lg mcm tu zaman sekarang ni.."

Si Jejail         : "Tak de bende yang mustahil weyh.."

Si Blur          : "Chuishhh..korang ni..jgn risau la..jodoh akan datang kat kite nnt.."

Si Vivabah    : "Yelah...sape xkenal geng kite yg Hot stuff sgt..gadis ayu..sume cun..

Si Memer     : "Ha..betul tu..sebab tu la aku join korang.."

Si Udang      : "Well..geng kite baek..."

Si Kacamata: "Woi..da la..kalau pasal bab angkat bakul sendiri mmg no satu kite sume ni.."

Wednesday, June 13, 2012

Kesakitan

Assalamualaikum...

Syukur Alhamdulillah diberi kesihatan yg baik untuk menulis kali ni..cuma selsema sikit je..
nak cerita sikit..da dua minggu jugak la aku sakit..xteruk mane pun..tapi badan makin lemah..xlalu makan..
xtau la sebabnya ape..mungkin awal bulan aritu lepas hantar adik aku masuk uitm kat permatang pauh..
Nak dijadikan cerita..bapak aku mula start demam ni semua..then berjangkit la satu rumah..except abg aku sorang xkene..yang teruk suara sorang2 sume da macam itik nila..so seksi...hahaha
aku ingatkan demam bse je..makan ubt ok la..tp sampai da 5 hari xbaek2..
And ade satu malam tu..hidung aku pulak bleeding...maybe kepala terlampau panas..first time byk pulak keluarnya..lagi perit next day tu pulak mata aku sakit..berair2 la..Ya Allah time tu rase lemah sgt..doa je dalam hati mintak sembuh cpt..Alhamdulillah..berkat doa,solat,baca al-quran walaupun suara masih xde..tapi xpenah patah semangat..
Ada hikmah disebalik kesakitan ni..Buat kita jgn mudah alpa pada Yang Esa..
Kata orang sakit ni penghapus dosa..
Kita ni hidup sementara je..rajin la kita beramal..
*peringatan untuk diri dan xkira siapa pun..

Friday, June 8, 2012

first time buat agar2 rainbow

Assalamualaikum...

rainbow pudding?dengar name da rase cam sedap kan..At first, sje2 suke2 searching resepi ni..sebab aku ni gile pada wane rainbow..and everything pasal bakery mcm dessert ke, cake ke, aku memang suke and sggup habiskan mase nak tgk bende2 yg cute dan cantik ni..
barang sume kebanyakannya da ade stok kat rumah..so nak beli skit2 je..nak resepi die?

Bahan-bahan:
1) Agar2 paket(xkisah la..janji agar2)
2) 800gm Air
3) 3 Helai daun pandan
4) 3 biji telur(rasenye ikut kite nak letak brape..kalau xsuke hanyir..letak 1 biji da cukup)
5) 1 sudu besar tepung kastard
6)170gm gula( ikut kalau nak manis tambah la lebih)
7) 300ml susu cair
8)pewarna merah,hijau(ikut suke)

Cara:
Mula2 didihkan agar2 dgn air...masukkan 3 helai daun pandan..biar 3 minit sejuk, tutup api dan buang daun pandan.
pukul telur, campurkan susu cair dan satu sudu besar tepung castard..kacau hingga sebati..lepas tu,masukkan adunan ini ke dalam agar2.kacau atas api..masukkan gula secukupnya..didih dgn api yg slow.
lepastu asingkan adunan ke dalam tiga mangkuk yg berbeza..untuk dapatkan warna yg berbeza..letakla warna kesukaan kita..xkisah warne ape..
sengitkan loyang supaya adunan dapat diselang selikan warnanye..sejukkan dalan peti sejuk..da siap..

ni la first trial aku buat..kat bahagian tgah xbrape nak jadi..xdela rainbow sgt..xcukup 7 colour..hehehe

Tuesday, May 29, 2012

Hobi Baru

Assalamualaikum...
Hye,hobi baru?
Xde la baru sgt...tapi baru sekarang mula berjinak ke dunia ni..
Nak tahu apa? Kumpul Novel Cintan..huhu...
Orang selalu salah tanggapan..bila seseorang itu mula baca novel mereka akan tergolong dalam org2 yang Romantik...Gatal nak bercinta..desperate xde kekasih la..xhabis2 menangis la...berangan nak life die macam dalam novel la..
Xkisah la apa orang nak kata pun..Yang penting kite sendiri dapat faedahnya bile membace novel..
xpercaya?
Meh nak story sikit..pertama...kite dapat pengajaran dalam cerita..dari situ kita dapat menilai seseorang..bukan dari segi luaran malahan dalaman seseorang..Mesti mcm pelik je bunyinye kan..memang la dalam novel tu hanyalah khayalan dan bukannya realiti..tetapi kite dapat pengalaman dari situ dan kita akan praktikkan..
Manusia dijadikan dengan sejuta perasaan yang berbeza2..perangai yang berbeza..jadi dgn membaca novel kite dpt nilai org tu macam mane..
Dalam kebanyakkan novel yang sy baca..byk penerapan budaya2 org melayu dan ada kaitannya dgn Islam..sgt bagus dan berguna..
Kita bukan manusia yang sempurna..jadi melalui pembacaan novel membuat kite akan lebih berhati2 mengenali seseorang..buat kita sedar dunia ni hanyalah sementara, jadi bersyukur la kita dengan apa yang kita dapat harini..apa yang telah ALLAH S.W.T telah tentukan untuk kita..jangan takbur..jangan pernah putus asa..sume ni banyak menyedarkan sy tentang kehidupan..


SO..xrugi pun kita beli novel2 ni..xsemua yg negatif..kalau ada pun..kita pandai2 la paham sendiri..
buku ni..depan je nampak best..tp xbest pun..sebab kalau aku jd perempuan tu pun aku xnak jadi cina buta.


buku ni sgt berbaloi bace..kesetian berkasih kpd org yg kita cinta..

Novel terbaru Siti Rosmizah...mule2 jalan cerita best..da nak ending mula merepek2..

Kat bawah ni sume collection setakat ni la..dalam 60 buah cmtu..thanx to my mum la yg tiap2 minggu beli..sebab die pun join sekali baca..hehehe...





Thursday, May 24, 2012

Holiday Lagi...

Assalamualaikum..
Tanggal 4 May 2012, tamatlah Intraku di Pathlab seremban...so lepas habis tu mknenye kene rushing menghabiskan Report la kan..Alhamdulillah...dapat siap dgn jayanya..and aku bercadang bersame housemate tersayang turun Kajang on 10 May 2012...sebelum tu pun ade jugak nak planning dgn membe2 gi Holiday la kat mne2..sume mase tu tgah bz intra..Mule2 cam xsure sgt planning ke PD ni menjadi..and ade jugak some of besties xdpt join..so yg dapat pegi hanya la kami berLIMA.. da la pegi ke sane xbook hotel..satu PD pusing carik hotel yg kene ngan bajet kitorang..Yelah xperlu nak grand sgt hotel tu..tumpang utk tido, solat je pun...
pusing punye pusing kitorang stay dekat MARINA HOTEL...sumpah tempat tu macam rumah tinggal yg haunted..sebab bole dikire dgn jari je yg stay situ..Alhamdulillah, kami selamat tinggal disitu tanpa sebarang gangguan..
lepas da check in,kitorang decide nak tgk pantai...dekat area Teluk Kemang..sampai2 kat pantai ramai jugak la org2 duk mandi-manda..macam2 ragam..tiba2..baru nak post2 amik pic..sekali ade sorang abg ni dtg kat kitorang..igtkan nak usha2 miang..salah tanggapan tu...die promote nak naek Banana Boat tak adik..dgn sume dress-up berJeans..memang tak la kan..lepas tu die promote dik nak scuba diving tak..pastu bole maen jet-ski..mula dga harga kemaen mahal lagi..RM450..bincang punye bincang...last price die kasi 250..mknenye sorang 50 la..da la sume xpenah nak diving..kire first time experience..at first memang glabah sgt..memang teringin sgt nak naek banana boat..tapi xnak jatuh2..yang paling klaka sume cam xready naek masuk laut..coz sume xbawak seluar la..ptg tu jugak round cari kedai..shopping bju just for diving..excited melampau..





Memang best moment ever..tapi sayang xcukup 7 org..diba,tira xde..kalau tak..memang kecoh la kan..sume tu bukan excited sgt pun nak tgk coral..tapi sibuk nak bernafas dgn google 2 ringgit dorang bagi..sume ni bukan reti pun nak berenang..takot nak terapung la..memang jerit2..kecoh macam Mak Jemah..hahaha..
But of course la nampak dgn clear coral..dapat kasi ikan makan..tapi mulut sorang2 bising..lari ikan2 tu sume..Seronok..and berbaloi la bayar..ANd xbole lupe first time aku blaja maen Jetski..mule2 tu cuak..tapi bile dga betul2 instruction dorang..memang xpuas maen2..Hope one day ble honeymoon ngan husband nak try lagi maen Jetski..

Thursday, May 17, 2012

Melaka xPernah Menghampakan Kami..

Assalamualaikum,
mulenye perjalanan kami sebenarnye ke Kajang utk mendengar taklimat para lecturer sebelum memulakan intra , 12 January 2012 is the date..
kitorang da plan da nak gi Melaka sbb kirenye nak spend time together sebab lepas ni sume akan bz dgn intra..plan ke Melaka 2 days, 1 Nite je..
walaupun masenye agak2 singkat..tapi xpernah nak hampakan kitorang..


sebelum gerak ke melaka..lepak kejap dgn kak fara yg tudung itam tu


perhentian Nilai..


ade la jugak kenangan skit kan katsini..

Lepas  pegi Taman Buaya. Kitorang gerak pegi Dataran Pahlawan..duduk2 dekat padang yg luas tu capture2 pic yang sume bajet ala model gitu..haruslah kan..namenye travel..xsah kalau xsnap pic..mase pun makin senja..jadi solat la dekat mall berdekatan disitu..ape kenamenye tah mall tersebut..malam tu plan kononnye nak tgk ikan ..tempat tu macam ala2 Aquaria..tp sume cm xsetuju sgt..xsilap masuk 30 ringgit cmtu..tbe2 tercetus idea nak maen roller blade kat mall tersebut..da la xpenah seumur hidup aku maen bende alah tu..mase kecik dulu mane mampu nak beli tu sume..masuk2 je dalam tu beriya2 la aku nak maen..sekali jatuh macam nangka busuk..hoii..memang sakit la pinggang kot..tapi seronok sgt..yg expert maen pun bole jatuh jugak.ape tak nye yg expert ajar yg kureng ni..dua2 jatuh sekali..nasib xde orang laki dlm tu..kalau tak memang  suke la dorang tgk kitorang  jatuh.




Dataran Pahlawan
seharian berjalan sakan..malam tu kitorang pegi naek Cruise..ni memang sgt berbaloi kalau nak pegi..cuma 10 ringgit je..lame jugak naek..dalam 40 minit..badan pun makin letih we all decided balik ke rumah tira..Tira ade rumah..cossy sgt rumah die..Teratak kecil.comel..memang sgt selesa..thanks so much tira..


waiting for the cruise..
7 friends forever

Teratak Comel..

Pagi gerak keluar rumah awal jugak la..8 pagi sume da get ready..2nd day we all sume pegi muzium2..macam rombongan cik kiah..belajar sejarah skit..minum2 cendol dekat jam besar..gi minum coconut shake..ptg tu gerak pegi kampung ajail..kait buah rambutan..seronok..yelah aku xpernah rase ade kampung sebenar..











Tuesday, May 15, 2012

INTRA TIME-16 jAN Till 4 May 2012

Assalamualaikum..entry kali ni nak cerita pasal intra session..haa..selama 5 sem menimba ilmu di kampus Unikl Mestech..so now time for intra..memang wajib la kan setiap yang korang blaja ade je praktilkalnye. Memandangkan aku ni student MLT which stand for Medical lab technologist aku dapat uat intra kat Pathlab Seremban..Mule2 dapat tawaran kat Hospital Tunku Jaafar Seremban..tapi xnak pegi atas sebab memikirkan sahabatku yg tidak ade kemudahan nak pegi keje..jadi aku pun intra sekali dgn die...name die Zaila.. Penah dengar tak ape itu Pathlab? Tempat die mcm pic kat bawah ni

abaikan dua model yg cun kat bawah tu
Mula2 first day 16 Jan 2012 dtg sini innocent sgt kitorang dua..mane taknye gelabah xtau ape nak uat..first start kitorang datang awal sgt pukul 8a.m..padahal start pukul 8.30a.m..biasala kami budak baek..
Time nak uat keje tu..memang la lembab bebenor..serious rase cam nak nges asyik salah2 tampal barcode dekat tube2..Yang paling sedih first day da blk lambat..sebab terlalu byk sgt sample.mase tu balik dekat pukul 5.30 kot..
ni la task pertama(sebulan uat VDRL )


so far dekat Pathlab ni, byk je silap aku buat...salah tampal barcode la..salah tulis test la..tapi akak2 lab kat situ xpernah nak marah pun.dorang gelak je..cuak jugak kan..normal la tu mula2 intra memang ade je salah..sape xde salah tu tipu sgt..hahaha..

bekas2 urine..sample yg dtg dari seluruh clinic kat seremban,pilah,nilai,senawang

Blood sample utk buat ABO TEST..

part ABO test..
nampak cam best tapi kekadang tu busan jugak..hari2 buat bende same..inilah realitinye..hari2 kene hadap sume darah2..kencing..stool bagai..sputum lagi...tapi xpe..ni sume cabaran..and tanggal 4 MEI 2012...im officially graduated my intra..hebat x?tapi sedih jugak la mase nak ending2 ni keje still byk..bos pun xde pun buat makan2 farewell party ke..tgk membe2 laen intra hebat gile uat makan2..bukan rezeki kitorang kot..
me n kak zizah



me n kak Mar

with Mr Lim..our supervisor

MLT Pathlab Seremban

yg baju kuning tu kak Ina..yg tudung merah tu kak Adzwa(budak intra yg baru)

with kak donna( org sabah yg kecik comel tp da kawin)

Monday, January 2, 2012

2012

1) nak jadi muslimah yang solehah...
2) more fokus on study,i mean on praktikal...seriously takut nak intra weh..
3) kalau boleh la...nak start cri la teman hidup..umur kan makin meningkat..eceh2...
4)umm.. nak pandai masak sume bende...sekarang just tahu skit2 je..
5) nak jadi good driver...now still macam takut2 lagi..
6) nak jage solat baek2...n nak dptkan kusyuk dlm solat..
7)nak pergi uat umrah lagi..kalau boleh nak terus uat haji laa..
8)nak jadi seorang yg matang dlm membuat keputusan..
9)nak beli i-pad sendiri dgn hasil duit sendiri...
10)nak sambung degree and nak dpt pointer tggi2-cube usahakan...